månadsarkiv: januari 2014

Norrländska delikatesser

De norrländska delikatesserna, de är utsökta! (å nu pratar jag inte om utvalda delar av mig själv 😉 )…

Som Jönköpings-bo saknade jag palt, renskav å leverbiff så det skrek i tarmen. För att inte tala om surströmmingen! Den fanns visserligen att köpa där nere, men av nån märklig anledning så hittade jag aldrig nån som ville dela en burk med mig… 😉

Ikväll blev jag bjuden på en av mina favorit-rätter hos Mamma å Pappa. Jag vet egentligen inte om den är typisk norrländsk, men jag får nästan för mig det? Eller äter ni detta ni som bor söderöver?

20140130-221347.jpg
Leverkaka med lingonsylt. Mums! 🙂 (å till er som tycker det ser ut som bajs på en tallrik… Sorry! 🙂 )

Nya tag. Igen å igen.

Den där känslan när man tar nya tag, ända från tårna… Jag gillar den.
När man blickar framåt å tänker att ”nu kör vi!” å just då väntar sig inget annat än framgång trots att man vet att hinder kommer komma i ens väg.

Jag har gjort det många gånger. Tagit nya tag. Ibland har det misslyckats. Men några gånger har jag faktiskt nått ända fram. Stått där på toppen av mitt berg å vetat att jag klarat av det som en gång såg så omöjligt ut.

Det är mycket nu. I mitt liv. Å kanske även i ditt?
Men vi kör nu. Vi tar nya tag! Vi KOMMER att komma fram, var så säker!

20140129-163553.jpg

20140129-163610.jpg

Harveri harvera

Jag harvar på med mitt virus. Ensam sitter jag å trycker i lägenheten å väntar på att tillfriskna. Henric är dessutom borta hela veckan så jag känner mig ensam på många vis (jag var dock en sväng till vårdcentralen å blev tittad i halsen, mycket uppfriskande att få se lite människor å andas en gnutta utomhusluft).
MEN. Jag har min ständiga följeslagare, Malte. Va mysigt vi har det, jag å han! Vi chillar, softar å sover. Å när han tittar bort lyxar jag till det med kladdkaka, glass å kaffe. Såklart! 🙂 Jag är nog inte så sjuk ändå. 😉

20140127-234900.jpg

20140127-234919.jpg

20140127-234935.jpg

Å min fina bukett som jag fick av min vän Carro, förra veckan. Den står sig än! 🙂

20140127-235237.jpg

Det börjar bli drygt

Allvarligt talat. En veckas influensa å den vägrar ge sig. Halsen gör sjukt ont FORTFARANDE å idag har jag (tadaaaa!!) HELT tappat rösten.
Det är lite så jag jobbar nu för tiden, jag testar att vara utan de vesäntliga bitarna. Härom veckan var jag utan ben. Den här veckan är jag utan röst. Nästa vecka tänker jag testa att vara utan förstånd. 😉

Malte lever dock glassar-liv i vanlig ordning.

20140125-203754.jpg
Inte ett moln så långt ögat kan nå! 😉

Till er som vill veta vad som hände på sjukhuset å vad läkarna sa å hur jag mår nu

Det har tagit lite tid för mig att smälta dagarna på sjukhuset. Allt gick så långsamt, men ändå så intensivt. Eftersom jag kom in under en långhelg så fick jag dessutom träffa fler (å andra) läkare än vad jag annars skulle ha gjort. På gott å ont.

Man är i ett så grymt underläge som patient. För det första är man inte den personen som man vanligtvis är. Jag är oftast glad, sprallig men med skinn på näsan. Men där kunde jag till en början knappt få ur mig ett ord. Det kändes så sjukt allting.
Där låg jag på avdelningen för stroke å medicin. I stort sett alla (med några få undantag) hade passerat 70-årsåldern. De kämpade med sitt. En del kunde inte andas. Några kunde inte prata. Många av de kunde inte gå. Å jag varken fick eller kunde hjälpa till.
Jag trodde att jag kunde (å det var det här jag hade så svårt med till en början, jag var chockad över vad som hände i min egen kropp, men jag kunde inte förstå att jag var en patient där, som alla andra. Därför tyckte jag i stället att jag kunde hjälpa de andra.), men varje gång jag ställde mig upp så var det ju bara den där ”lilla detaljen” att jag inte kunde gå.

Nu i efterhand så är jag så glad att den läkare som var först ut var åxå den bästa läkaren. Han var bara där tillfälligt under helgen (jobbade annars i Umeå) men det är tack vare honom som det tog lite fart.
Specialist inom fyra områden, vänlig, noggrann, lugn, tydlig å tålmodig. Jo, jag tackar!

Han gjorde noggrann undersökning där han konstaterade att jag hade sensoriska bortfall. Det innebär att jag KÄNNER mig muskelsvag eftersom det domnar (ni vet ju hur det är när foten somnar om man suttit på den tex), men jag ÄR inte muskelsvag. Han sa att sättet som framförallt mitt högerben reagerade på visade på att det kan vara något neurologiskt. Han var väldigt tydlig med att jag skulle få träffa en specialist, borrade in ögonen i mig å sa ”Det här kan ingen allmännläkare hjälpa dig med!”
Bra där! Det är ju det jag har sagt i ungefär 1,5 års tid nu.

Vidare så sa han åxå att det fanns lite problem med mitt blod å att fler prover skulle tas. Dan efter så knatade han in på min sal å sa (det fina var att den här mannen var blod-specialist. Tack Gud!) att det KAN handla om en blodsjukdom (som inte är cancer) å att det INTE fanns något spår av cancer i blodet.
Å ungefär DÄR brast det för mig å jag sträckte ut mina armar för att kunna krama denna fantastiska människa som kom med det beskedet. Två gånger var jag tvungen krama honom.
Den pressen, att inte veta vad det är. Å alla tankar som snurrar runt… Då är det helt fantastiskt att höra från en människa som dessutom är specialist inom området att ”det finns inget cancer i ditt blod.”
Tack.
Å mitt blod verkar ha rättat till sig, för de senaste proverna var bra. 🙂

Hur som helst. Jag fick träffa en neurolog, som verkade gullig å dessutom väldigt duktig. MEN. Hon kunde inte svenska. Men ryska kunde hon. Synd bara att jag inte förstår det språket.
Å det var ungefär allt här bara barkade.
Jag kan inte redogöra så mycket vad som hände, men summan av kardemumman var att hon sa: ”Det här kan vara MS. Det här är inte MS. Jag måste försäkra mig om att det här inte är MS. Nej, nej. Det är inte MS”.

Både jag, Henric, resten av min familj å överläkaren kände oss en aning förvirrade.
Å överläkaren skrev en ny remiss till neurologen i Sunderbyn med en önskan om att jag skulle få träffa en annan neurolog. Å det är vad jag väntar på just nu.
Jag ska även få komma till ögonkliniken eftersom krånglet med ögonen fortsätter. De blev dessutom värre när benen blev värre. Jag såg suddigt å upplevde att avståndet till golvet blev mycket kortare. Golvet kom högre upp, därför försökte jag lyfta benen mer, men de gick ju inte att styra.

Mitt i allt detta så har jag ju då en nära vän som dessutom just nu jobbar på neurologen i Umeå. Å jag kan säga att om det inte vore för henne så vet jag inte alls hur detta hade gått. För hon har hjälpt mig så grymt mycket. Dels genom att förklara å även ibland bekräftat det läkarna sagt. Men sen åxå genom att hjälpa mig bena ut det som faktiskt blev fel. För det finns bitar som blev riktigt, riktigt fel. Å det är det jag menar med att man står i underläge som patient. Man förstår inte vad som händer å därför vågar man inte säga nånting.
Men där har Emma klivit in å matat mig med en massa fakta å en MASSA pepp, så när jag väl fattade vad som stod på så var jag tillbaka till mitt gamla vanliga jag, med skinn på näsan å många bra läkartermer som Emma lärt mig. 😉

De två sista dagarna på lasarettet var så sjuka, så ni skulle inte tro mig om jag berättade det. Jag är bara så glad att jag faktiskt hade vittnen som såg å hörde, annars skulle jag inte ens tro det själv.
Om jag känner att jag vill, så kommer jag dela med mig av det senare. Men just nu vill jag bara fokusera på det som är viktigt. Jag ska självklart anmäla händelserna å jag har behov av att prata om det ibland – men inte i min blogg. Inte nu i alla fall.
Sen vill jag mest bara fokusera på att förstå å få veta vad det är som är fel i kroppen.

Just nu mår min kropp ungefär som den gjorde innan mina ben slutade fungera.
Jag kan gå precis som vanligt (dock har jag fortfarande inte vågat gå några längre sträckor, jag blir fort trött om jag står för länge, därför vågar jag inte ge mig ut långt på egen hand).
Det värker i mina ben när jag varit aktiv å det domnar från å till i främst höger kroppshalva (från ansiktet ner till foten), men ibland även vänster fot å ben.
Ögonen ser jag suddigt med till å från å jag känner ofta allmänt obehag i de.

Där är jag just nu. Med målet att ta en dag i taget. Måtte de hitta vad som är fel!
Under tiden så tar jag mig an den där utmaningen igen. Att leva livet allt jag kan med det jag har!

Ingen är för liten

Jag fick ett sånt härligt kort från min Svågers (min systers mans) föräldrar häromdan. Kände mig uppmuntrad å delar gärna med mig av den uppmuntran!

20140121-110831.jpg
”Ingen är för liten att göra någon skillnad. Det vet alla som haft en mygga i sovrummet.”

Nu kan man ju ta det som att man är en jobbig mygga som suger musten ur folk, haha. Men jag tror inte det är det som är andemeningen. 😉

Det vi gör för någon eller något kan betyda så mycket mer än vad vi just då förstår. Det kan räcka med ett leende eller att våga möta någons blick.

Dina avtryck är större än vad du tror.

Det kom ett blombud…

Med 39 graders feber, så är livet inte på topp (jag känner mig precis som män brukar beskrivas när de har feber. Ynklig!)
Jag njuter därför lite extra av tulpanerna jag fick igår när jag fyllde år. ❤

20140120-193057.jpg

20140120-193115.jpg

Mitt på dan så plingade det dessutom på dörren å där stod ett blombud!

20140120-193229.jpg
Gissa om jag blev glad! TACK Carro!! Precis rätt dag att bli uppmuntrad på! ❤

Min födelsedag!

Så kom den till slut. Födelsedagen. Ni som följt denna blogg vet ju att jag för en månad sen trodde att jag fyllde år å i panik försökte styra upp ett kalas på kort varsel. 🙂

Igår bakade jag å inhandlade det sista inför denna dagen. Den RÄTTA dagen. 😉 Tänkte igenom allt å planerade. Kände mig mycket nöjd!
Så. Vad händer? Jo, jag vaknar upp i morse å är SJUK!
What?? Det ingick inte i planen!
Med en röst som liknade Christer Sjögrens bas-stämma så fick jag ringa å säga att kalaset blivit uppskjutet på obestämd tid.

Mamma å Pappa trotsade dock både sjukdom å kyla (-30 grader ute idag) å kom med presenter å sång. ❤ Vi fikade gofika å hade det bra.

Dagens stass fick bli bekväm å varm (men ändå klänning, bästa köpet på länge!). Å benvärmare är faktiskt helt lagligt en dag som denna (det är helt galet, vi har IS på insidan av våran ytterdörr!)

20140119-215221.jpg

Ikväll har jag å Henric ätit hämt-mat. Under min tallrik låg ett fint kort från Henric med två biljetter till en konsert med Dirty Loops. Åh, jisses! Det är nästan så jag gör ner mig av bara tanken på att få höra de musikerna å framför allt den SJUKT begåvade sångaren. Längtar!! 🙂
Vi toppade kvällen med ”Så ska det låta” där Lisa Nilsson å Samuel Ljungblahd totalt sjöng skjortan av Sveriges musik-elit. En timme av ren å skär lycka. Jag klappade händerna, dansade å gjorde några misslyckade försök till att sjunga med (INTE bra, känns som att halsen fått behandling av en motorsåg…) med min Christer Sjögren-stämma…

Kvällen höll på att få ett mycket olyckligt slut, då våran kära Malte stoppade in nosen rakt i ett stearinljus. Schwisch sa det, så krullade hans morrhår ihop sig å det luktade bränt i hela lägenheten. 🙁
Vågar inte tänka på hur det hade gått om det hade tagit i pälsen. 🙁

20140119-222248.jpg
Han blev skärrad när det hände, men nu verkar han må bra igen!

Ett år rikare. Å siffran är på Mount Everest-nivå vid det här laget.
Men ändå. Nog känns det bra.
Ung å fräsch! 😉

När bild inte riktigt stämmer överens med verklighet

Jag ville ta en bild på vårat mysiga fredags-mys.
Skrattade så jag skrek när jag såg resultatet.

20140117-232513.jpg

20140117-232525.jpg
Henric ser ut att lida av en svår sjukdom (han blev bländad av blixten), mitt i bilden är det nåt slags ljusfenomen som är uppenbart störande. Å till råga på allt så ser ju Malte (kaninen) död ut!

Jaja. Alltså, vi hade det trevligt. Jag lovar! 😉 (å Malte lever… 🙂 )

Ur spår

Mitt engagemang. Det är bortom rim å reson.
Ett gammalt klipp från en fredagskväll nåt år tillbaka i tiden visar hur jag totalt går upp i nåt som jag egentligen inte ens tycker är intressant i vanliga fall.
Det här är anledningen till att jag väldigt sällan kollar på Hockey eller spelar TV-spel. Om jag väl börjar engagera mig så spårar det lätt ur… 😉